Види псування сидру

Категорії 3 - Зберігання консервації

Найбільш часто зустрічаються види псування сидру

Прокисання сидру обумовлено недостатньою стерилізацією, тобто надто низькою температурою або малим терміном нагрівання. Для знищення дріжджових грибів та інших шкідливих мікроорганізмів необхідно, щоб температура всередині банок зберігалася протягом 15-30 хвилин не нижче 70 градусів. При 75 градусах стерилізація має тривати 10-15 хвилин, при 80 градусах достатньо 3-5 хвилин. Найчастіше, проте, закисання викликається негерметичною закупорюванням посуду, внаслідок чого разом з повітрям у нього проникають різні мікроорганізми. Помірне закисання не шкодить сидру.

Плісніння сидру викликається тими самими причинами, що й прокисання. Дріжджові гриби гинуть за нижчої температури, ніж плісняві. Тому поверхня сидру часто пліснявіє, але всередині він не прокисає. Плісневі гриби для свого розвитку потребують повітря, у зв’язку з цим, чим менше повітряний прошарок у посуді, тим менша небезпека утворення пліснявого нальоту.

Якщо цвіль усувають на самому початку її появи, вона не погіршує якості сидру.

Щоб у сидр не проникало повітря, перед укладанням на зберігання горловину пляшки разом із пробкою занурюють у розтоплений парафін.

Металевий присмак можна визначити за терпким, неприємним і грубим відчуттям, яке легко відрізнити від натуральної терпкості плодів. Такий присмак викликається тим, що під час приготування кислий сидр стикався із залізом, цинком або недостатньо очищеною латунню. Це зазвичай супроводжується так званим потьмянінням сидру, який набуває коричневого відтінку. Потьмяніння сидру може бути викликане використанням для приготування гнилих плодів.

Металевий присмак усувають фільтруванням напою через вугілля.

Помутніння сидру пояснюється неправильним віджиманням соку при вживанні перестиглих плодів та ягід. Цей недолік можна повністю або частково усунути обклеюванням сидру таніном або желатином. Помутніння сидру зникає також при тривалішому зберіганні. Зливати сидр потрібно обережно, намагаючись не збовтувати осілі частинки, так як чистий іскристий сидр, крім усього іншого, смачніший, ніж каламутний.

Коментувати