Варення “Ароматне”

Категорії Алича

Підготовлені плоди аличі бланшують у гарячій воді протягом 5 хв при температурі 75-80 ° С і наколюють. Наколоті плоди поміщають в емальований таз і заливають профільтрованим сиропом 50% концентрації (на 1 кг аличі 600 мл води і 600 г цукру), що має температуру 80°С.

На 1 кг аличі витрачається 1,45 кг цукру. Цукор, що залишився після приготування сиропу, частинами додають у сироп на початку кожного варіння у вигляді розчину 70%-ної концентрації (на 1 кг аличі 280 г цукру, 120 мл води).
Варення з аличі варять у три прийоми з витримкою між варіннями не менше 5 год. Після першої заливки аличі сиропом і витримки протягом 5 год плоди відкидають на друшляк, сироп додають 1/3 цукрового сиропу 70%-ної концентрації і уварюють протягом 10 хв. Потім в киплячий сироп поміщають плоди аличі, залишають і знову витримують 5 год. Таким же чином виробляють друге і третє варіння.
Температура кипіння сиропу наприкінці першого варіння має бути 102, наприкінці другої 103°С. У процесі третього варіння варення уварюють до готовності. Готове варення розфасовують, закупорюють та охолоджують.
Якщо готове варення герметично закупорюють, температура кипіння в кінці варіння повинна бути 104-105°С. Якщо готове варення розфасовують без герметичного закупорювання, температура кипіння сиропу має бути доведена до 108°С.

Коментувати