Цей спосіб стерилізації дуже зручний та простий. Недолік його в тому, що стерилізація триває довше, а головне, що важко встановити температуру і час закінчення стерилізації. Деякі проблеми пов’язані також із нерівномірною подачею електричного струму.
Банки в електричній духовці ставлять якомога нижче на сухе деко або у воду, яку наливають на дно листа шаром 1-2 сантиметри. Банки можна ставити і прямо на дно духовки, але попередньо необхідно трохи прогріти. З цією метою включають на 10 хвилин нижній нагрівальний прилад. Якщо потрібно, щоб при нагріванні утворилися водяні пари, дно духовки покривають добре зволоженою ганчіркою, на яку ставлять банки.
Банки, поставлені безпосередньо на під, дуже швидко прогріваються. Водяна пара є кращим провідником тепла, ніж сухе повітря, і водночас вона оберігає гумки на кришках від пошкодження дією високої та сухої температури. Між банками повинен бути вільний проміжок, щоб вони могли рівномірно нагріватися по всій поверхні.
По ширині пода в один ряд вміщують лише 2 банки. Якщо встановити 3 або навіть більше банок, вони виявляться занадто щільно притиснутими одна до одної. Уздовж духовки поміщають 4 однометрові банки, і таким чином одночасно стерилізується 8 банок. Напівлітрові банки можна помістити у два яруси, це дозволить відразу стерилізувати 16 банок.
При регулюванні температури слід пам’ятати, що тепле повітря тримається вгорі; у зв’язку з цим зайво і неправильно було залишати постійно включеним верхній нагрівальний прилад. Якщо так зробити, то через деякий час верхній шар повітря нагріється до температури 130 градусів і вище, а нижній — лише до 70 градусів. Верхній ряд півлітрових банок у цьому випадку виявиться надмірно, а нижній ряд недостатньо прогрітим. Щоб усунути таке явище, включають одночасно обидва нагрівальні прилади, а через 20-30 хвилин верхній прилад вимикають і нагрівання проводиться одним лише нижнім.
У тому випадку, коли стерилізують півлітрові банки, встановлені в два яруси, включають на 20-30 хвилин верхній прилад, потім його вимикають і продовжують нагрівання включеним нижнім приладом протягом 5-10 хвилин.
Найбільш хід регулювання температури в духовці залежить від кількості банок і від виду компоту. Чим більше банок стерилізується, тим більш тривалий термін включають нижній нагрівальний прилад. Плоди та ягоди, які швидко розварюються, стерилізують недовго, зате їх залишають у закритій духовці з вимкненими приладами до повного остигання.
При стерилізації першої партії банок доцільно через 20 хвилин після вимкнення нижнього приладу вийняти з духовки одну банку, швидко розкрити і виміряти температуру компоту. Залежно від висоти температури, консистенції компоту та зовнішнього вигляду плодів надалі надходять таким чином.
Якщо температура в банку нижче 70 градусів, необхідно включити на 15—20 хвилин нижній прилад, так як інакше компот виявиться неповністю стерилізованим; якщо температура буде вище 70 градусів, про хід стерилізації судять з того, наскільки плоди зберігали свою твердість, а також їх зовнішній вигляд.
Таким чином, якщо плоди і ягоди за своєю твердістю і виглядом будуть відповідати вимогам, що висуваються, банки виймають з духовки, якщо ж ні, їх залишають ще на деякий час.
Після визначення температури компоту відкриту банку закупорюють якнайшвидше і знову ставлять у духовку ще хвилин на 20. Для контролю над температурою можна використовувати банку з водою, прикриту кришкою або пергаментним папером (контрольна банка), яку теж поміщають у духовку. Вода нагрівається швидше, ніж компот. Фактично температура в банках із компотом буде приблизно на 5 градусів нижчою, ніж у контрольній банку.