10 кг баклажанів, 200 г часнику, 1,5 кг моркви, 1 кг петрушки, 500 г солодкого перцю, 7 кг томатної пасти, 25 г лаврового листа, 2,5 ч. ложки чорного меленого перцю, сіль.
Дрібні або середні баклажани без ушкоджень ретельно вимити, опустити в киплячий розсіл (на 7 л води – 500 г солі) на 3-5 хв, потім перекласти в крижану воду та остудити. Охолоджені баклажани сильно віджати, поки з них не перестане стікати вода, а потім розрізати вздовж так, щоб трохи не доходив до плодоніжки.
Приготувати начинку. Часник розім’яти. Моркву очистити та натерти на дрібній тертці (можна відварити, а потім натерти на крупній тертці). Петрушку вимити, дрібно нарізати. Солодкий перець вимити, очистити від насіння і перегородок, нарізати тонкою соломкою або дрібними кубиками. Ішредієн-ти з’єднати, додати чорний перець, посолити за смаком, ретельно перемішати.
Баклажани нафарширувати овочевою сумішшю, перев’язати нитками, щільно укласти в тару для засолювання, закрити серветкою, кухлем або тарілкою, притиснути гнітом, а потім залити томатною пастою підсоленої. У пасту занурити лавровий лист. Час засолювання – 30-35 днів.