Сидр із бузини

Категорії Бузина

Сидр зазвичай готують із ягід чорної бузини. Такий сидр найчастіше вживають як ліки, а не як плодово-ягідний напій. Він служить лікувальним засобом проти ішіасу, ревматизму та містить речовини, що стимулюють діяльність залоз та м’язів шлунково-кишкового тракту. Неприємний смак та запах сидру можна послабити, якщо розбавити його водою та трохи підсолодити або додати 15 відсотків чистого спирту. Це підвищує одночасно ефективність дії сидру проти ревматизму.

На сидр відбирають зрілі ягоди і відразу ж пускають їх у переробку. Ягоди миють або обполіскують водою і видаляють плодоніжки; при виконанні цієї роботи надягають гумові рукавички. Короткі засохлі плодоніжки можна не обривати. Потім ягоди дроблять дерев’яним валиком або пропускають через млин-прес і залишають на певний час відстоюватися, не допускаючи, проте, зброджування соку. Після того, як сік відстоиться, його зливають, а мезгу пресують. Вичавлення заливають водою у співвідношенні 1: 1 і через 12 годин знову пресують. Отриманий після вторинного пресування сік використовують для фарбування інших сидрів або на розведення сидру з бузини першого віджиму. Сік із ягід бузини стерилізують у натуральному вигляді або обробляють його таким же чином, як і сидр із чорниці. Кислотність сидру можна підвищити, додавши 2-3 г лимонної кислоти на 1 літр сидру.

Очищений сидр із бузини можна зберігати у загущеному вигляді. Для цієї мети його уварюють невеликими порціями. Після загущення нагрітий до 80 градусів сидр палюють у гарячі банки і відразу ж закупорюють. Такий згущений сидр можна розбавляти водою або використовувати на підфарбовування інших сидрів, сиропів, повидла, тому що він відрізняється сильною дією.

Коментувати