Приготування повидла

Категорії 1-Підготовка до консервування

Повидло – улюблений і поширений харчовий продукт, що готується в домашніх умовах з плодів і ягід, які після видалення всіх неїстівних частин уварюють з цукром настільки, що вони добре зберігаються і без подальшого консервування.

Внаслідок випарювання води вміст цукру та кислот у готовому повидлі досягає такої концентрації, що діяльність шкідливих мікроорганізмів у цьому середовищі стає неможливою.

Для приготування повидла відбирають стиглі, а ще краще перестиглі плоди та ягоди, тому що в цьому виді вони містять більше цукру і менше води, у зв’язку з чим при варінні повидло швидше набуває необхідної щільності.

Повидло можна готувати із різних плодів. Найулюбленішим вважається повидло зі слив, груш та яблук. Інші плоди вживають для цієї мети рідше, хоча у високоврожайні роки переробка на повидло дає можливість використовувати велику кількість плодів, що швидко псуються, і ягід.

ПРИГОТУВАННЯ ПОВИДЛА

Плоди та ягоди ретельно промивають у чистій воді. Пошкоджені плоди відбраковують або частково вирізують, а потім дають добре розваритися у власному соку або додають невелику кількість води. Кісточки, насіння та інші неїстівні частини видаляють шляхом протирання через друшляк з великими осередками – не менше 5 міліметрів. Великі партії плодів протирають через мідні сита або сита із плетеного латунного дроту, прибитого до рами. Отримане пюре надалі повільно уварюють.

Невелика кількість плодів та ягід варять і згущують у каструлях; для варіння великих партій плодів користуються мідним котлом, який до вживання слід вилудити, щоб усунути оксид міді, що надає гіркий і неприємний смак. Якщо повидло недостатньо уварилося, його потрібно стерилізувати.

Готове повидло в гарячому вигляді поміщають у скляний, емальований або дерев’яний, викладений пергаментним папером, посуд.

Більш детально хід приготування окремих видів повидла показаний на прикладі одержання повидла зі слив, яке має найбільше поширення. За цим зразком лише з деякими змінами готують повидло з решти плодів.

Коментувати