Баклажанна ікра

Категорії Баклажани

Консерви цього виду готують із запечених у духовці, очищених від шкірки і дрібно нарубаних баклажанів, печеного, очищеного і дрібно нарубаного зеленого солодкого перцю, очищених і дрібно нарубаних червоних томатів, томату-пюре і дрібно нарубаної зелені петруш.
Баклажани, що використовуються для приготування ікри, повинні бути свіжими, з гладкою блискучою поверхнею, червоно-фіолетового кольору, з еластичною, ніжною, білуватою, без порожнеч, з недорозвиненим насінням м’якоттю.

Плоди баклажанів промивають, відціджують і обпалюють на плиті або листі жерсті, встановленому над сильним полум’ям. Випалювання продовжується до повного пом’якшення м’якоті. Запечені баклажани охолоджують та відціджують від соку. З готових баклажанів знімають шкірку та пропускають через м’ясорубку.
Для виготовлення ікри використовують солодкий зелений перець наступних сортів: Сиврія, Калинків та Долма. Плоди перцю повинні бути свіжими, з м’ясистою м’якоттю, не м’ятими, без тріщин і плям від сонячних опіків, не пошкоджені хворобами або шкідниками. Їх обпалюють на гарячій плиті або на листі жерсті, уважно стежачи за тим, щоб не обгоріла м’якоть. Потім перці очищають від шкірки, попередньо зануривши їх у чисту холодну воду, що значно полегшує очищення. Підготовлені плоди перцю очищають від плодоніжок, сім’яносців із насінням і пропускають через м’ясорубку.
Томати мають бути біологічно зрілі, червоного кольору, міцні, з щільною м’якоттю, без порожнеч і насіння. Відібрані томати дрібно рубають.
Зелень петрушки промивають і дрібно рубають, усуваючи пожовклі і зів’ялі листочки, стеблинки та сторонні домішки.
Підготовлені овочі – подрібнені баклажани та перець, дрібно нарубані томати та зелень петрушки змішують, дотримуючись наступної пропорції (для приготування 10 кг ікри):

Баклажани мелені
7кг
Перець зелений мелений солодкий 800 г
Червоні томати дрібно нарубані 400 г
Томат-пюре або томатний згущений
соус (без шкірки та насіння) 100 г
Зелень петрушки (дрібно нарубана) 50 г
Ростиль ний травень 1,5 кг
Сіль кухонна 150 г
Інгредієнти добре змішати та укласти в попередньо підготовлену тару.
Банки закупорюють і стерилізують.
При консервуванні в домашніх умовах та використанні банок ємністю 0,8 та 1л режим стерилізації наступний: підігрів – 25хв; процес стерилізації -120хв; охолодження – 25хв.

Коментувати