На компот із малини беруть стиглі, тверді ягоди. Лісова малина зазвичай червива, швидко псується і тому не годиться для приготування компотів.
У тих випадках, коли трапляється червива садова малина, її занурюють у слабосолону воду (2-відсотковий розчин, тобто 20 грамів солі на 1 літр води). Ягоду, що спливла, видаляють. Після цього банки наповнюють очищеними від плодоніжок сирими ягодами без попереднього проварювання їх у воді або сиропі.
Велика кількість насіння буде виділятися при приготуванні компотів з малини описаним вище прискореним способом без стерилізації. У зв’язку з цим такий спосіб застосовувати не рекомендується.
Більш зрілі та м’які ягоди варять у власному соку або з додаванням 100 грамів цукру на літрову банку.
Склад сиропу: на 1 літр води йде 600-700 грамів цукру.
Стерилізація. Малину в сиропі стерилізують протягом 10 хвилин за температури 80 градусів. Ягоди у власному соку стерилізують 20 хвилин за тієї ж температури.
Компот із малини має дуже приємний смак. Такі компоти заслуговують у домашніх умовах на широке застосування. Додаючи малину до компотів з інших ягід або готуючи компоти із сумішей різних ягід із включенням малини, можна значно підвищити якість консервованих продуктів.