Компот із брусниці

Категорії Брусниця

Брусницю перебирають, миють, очищають від плодоніжок і видаляють усі сухі, а також недозрілі ягоди, які залишають у тіні доти, доки вони повністю не забарвляться.
Компот із брусниці зазвичай виходить дещо драглистий, на зразок джему. Ягоди брусниці містять багато кислот і в’яжучих дубильних речовин, тому компот має характерний присмак, який можна трохи змінити, додаючи цукор.

Компот варят таким образом. В отвешенный килограмм ягод вливают полстакана воды и варят в плоской закрытой кастрюле на медлному вогні. Коли ягоди дадуть достатньо соку, кришку знімають і вміст кип’ятять ще протягом 15 хвилин, в результаті чого компот стає дещо густішим. Великі партії ягід варять більш тривалий час. Потім додають цукор (500-600 г на 1 кілограм брусниці) і доводять компот до кипіння; при цьому його потрібно постійно помішувати. Після того як весь цукор розпуститься, вміст згущують протягом 5-10 хвилин, доки сік не стане сироподібним.
З 1 кілограма брусниці при додаванні 500 г цукру після згущення виходить 1,2 кілограма компоту; при додаванні 600 г цукру — 1,3 кілограма компоту. У літрову банку можна помістити майже кілограм брусничного компоту, на приготування якого потрібно близько 800 г ягід і 400-450 г цукру.
Широке поширення має компот із брусниці з додаванням яблук, які пом’якшують гострий присмак брусниці, і компот при цьому густішає значно швидше. Найбільш придатні для цієї мети соковиті яблука із щільною м’якоттю; їх можна додавати у вигляді сирого соку чи пюре. Найчастіше застосовують яблука, очищені від шкірки, розрізані на половинки або на чотири часточки. Можна також використовувати падалицю та пошкоджені яблука.
При виготовленні такого компоту яблучний сік, пюре, частини яблук, що розрізають, або їх суміш додають лише після того, як цукор повністю розпуститься; потім компот варять ще 15 хвилин до загущення.
На 1 кілограм брусниці йде 600 г цукру і від 500 до 750 г яблук. На більшу кількість яблук порцію цукру відповідно збільшують.
Брусничний компот або брусницю з яблуками наливають у гарячому вигляді на нагріті банки; у цьому випадку стерилізація не потрібна.
Якщо банки наповнюють холодним або теплим компотом, стерилізацію ведуть протягом 30 хвилин при температурі 80 градусів.
Так само готують компот з брусниці з додаванням груш або айви. Для поліпшення смаку до такого компоту часто додають трохи зацукрованого гарбуза або компот із нього. Хороший аромат брусничному компоту надає кориця. Фарбують компот соком із ягід чорної бузини.

Коментувати