Компот з абрикосів

Категорії Абрикоси

На компоти відбирають найкращі плоди. Зелені або перестиглі, борошнисті або м’які, з плямами, абрикоси використовують на мармелади і джеми. Компоти з абрикосів готують різними способами залежно від подальшого їх використання.

Абрикоси найчастіше консервують половинками, заливаючи їх цукровим сиропом. Плоди розрізають гострим ножем із нержавіючої сталі на дві частини, які відразу ж, щоб уникнути потьмяніння на повітрі, кладуть у воду. Іноді абрикоси очищають від шкірки. Щоб полегшити цю роботу, половинки абрикосів, загорнуті в марлю, занурюють у киплячу воду. Коли шкірка потріскається, вона добре знімається. Потім половинки укладають обрізаною поверхнею донизу й одразу ж заливають гарячим сиропом. Таке укладання надає плодам привабливішого вигляду, і, крім того, їх більше поміщається в банці.
Можна готувати компоти з абрикосів у власному соку з додаванням цукру або без нього. Такі компоти використовують зазвичай для начинок. У цьому разі слід відбирати тверді, не зовсім стиглі плоди; для компотів на сиропі можна брати й більш стиглі. Порядок приготування компотів з абрикосів у власному соку такий самий, який був описаний вище.
Компот із цілих абрикосів здебільшого готують у двох і п’ятилітрових банках, при цьому на переробку йдуть і дрібніші плоди. Для таких компотів підбирають сорти із солодким ядром і м’якоттю, що легко відділяється від кісточки. Компот із цілих плодів із кісточками може містити іноді шкідливу отруту; вона утворюється з гіркомигдалевої ефірної олії, що входить до складу ядра. Тому в компоти гіркі ядра не додають. Додавання, однак, кількох солодких ядерець без шкірки значно покращує смак і запах такого компоту.
Цілі абрикоси можна вживати як зі шкіркою, так і без неї. Шкірку з цілих плодів знімають так само, як і з половинок.
Склад сиропу: для компотів із половинок абрикосів на 1 літр води йде 600-700 грамів цукру, із цілих плодів – 500-600 грамів.
Стерилізація. Цілі плоди або половинки, залиті цукровим сиропом, стерилізують протягом 15 хвилин за температури 80 градусів; абрикоси у власному соку – 35 хвилин за 85 градусів.

Коментувати