Свіжі здорові молоді їстівні гриби (боровики, сироїжки та інші) сортують, видаляють сторонні домішки, листочки, гілочки, у сироїжок та маслюків з капелюшків знімають шкірку, ретельно миють у холодній проточній воді. Готові гриби складають в емальовану каструлю, додають на 5 кг грибів 0,8 л води та 200-225 г кухонної солі, ставлять на вогонь та варять на помірному вогні приблизно 25-30 хв. Під час варіння кілька разів перемішують дерев’яною ложкою, знімають піну. Як тільки гриби осядуть на дно і розсіл стане прозорим (ознака готовності грибів), шумівкою дістають гриби і гарячими пропускають через м’ясорубку або дрібно рубають ножем. Цибулю очищають, миють, ріжуть на кружечки і смажать на сковороді до золотаво-жовтого кольору.
Пропускають через м’ясорубку та додають до грибів. Туди ж додають рослинну олію, 6-відсотковий оцет і дрібно рубану зелень кропу, петрушки та кінзи. Всю масу перемішують і щільно укладають у чисті прошпарені банки. Накривають кришками і стерилізують при 100 ° C: банки місткістю 0,5 л – 40 хв. Грибна ікра подається у холодному вигляді як закуска. Рецептура на 1 банку місткістю 0,5 л: гриби підготовлені – 250 г, цибуля смажена – 175 г, олія – 70 г, оцет 6-відсотковий – 15 г. Сіль – за смаком, без урахування солі, використаної при варінні грибів.