Брусничний джем

Категорії Брусниця

На джем відбирають цілком зрілі, добре пофарбовані ягоди, оскільки недозрілі ягоди при варінні зморщуються і набувають неприємного гіркого смаку. Листочки та інші домішки видаляють.

Зрілі ягоди містять достатню кількість пектину, багато кислот та дубильних речовин, які надають ягодам терпкості та дуже приємного пряного смаку. Ці властивості необхідно зберегти і готовому джемі. Якщо брусничний джем пересолоджений, він втрачає у своїй якості.

Джем із брусниці готують по рецепту II, причому з 1 кілограма ягід одержують до 1,1 кілограма джема.; Ягоди зважують, пересипають цукровим піском 1/2 норми), додають невелику кількість води та починають варити. При варінні брусниці добре перемішують. Іншу половину цукру засипають лише тоді, коли обсяг ягід зменшиться на одну третину. Після цього джем варять ще деякий час, доки не буде досягнуто вказаної в рецепті ваги (1-1,1 кілограма). Більш рідкий брусничний джем використовують як компот. Для зменшення гостроти ягід брусниці до джему додають яблука, груші, айву або гарбуз (стільки ж, скільки було взято брусниці). Яблука можна додавати розрізаними на невеликі шматочки або у вигляді пюре, яке готують із протертих через сито плодів після нетривалого їхнього варіння. У цьому випадку для приготування джему можна скористатися рецептом I.

Вихід джему з 1 кілограма суміші брусниці та яблук становить 1,4-1,5 кілограма. При додаванні в джем гарбуза її попередньо очищають, ріжуть на кубики заввишки 3 сантиметри і залишають на кілька годин або цілу ніч у 2-відсотковому розчині оцтової кислоти. Після того як розчин стече, гарбуз засипають цукром (1\2 норми, встановленої для варіння брусничного джему), додають трохи води, 2-3 ріжка гвоздики і паличку кориці і проварюють протягом 15 хвилин, поки гарбуз пе. стане склоподібною. Потім прянощі видаляють, гарбуз змішують із заздалегідь відваженою брусницею, додають залишок, цукру і ще раз варять.

Брусничний джем з гарбузом слід уварювати сильніше, щоб він не виявився занадто рідким. Навпаки, яблука та айва прискорюють уварювання брусничного джему. Розкладають джем у банки завжди у теплому вигляді.

Коментувати